VUURWERK

In onze nestjes laten wij de pups al bewust kennismaken met vuurwerkgeluiden.
Ondanks dat, is het zaak dat u als hondenbezitter rekening houdt met uw hond.
Want de druk/luchtverplaatsingen kunnen wij niet nabootsen met een geluiden CD.

Oud & Nieuw, rotjes, strijkers, duizendklappers, … Het nieuwe jaar en in de weken voorafgaand daaraan, wordt traditiegetrouw met veel geknal ingeluid. Een feestelijke gebeurtenis? Ja, dat kàn het zijn. Helaas is het vaak voor huisdieren (met name honden en katten) een kwelling.
Dat hoeft niet! Lees hieronder de tips.

Twee voor twaalf vuurwerktips (bron: www.hondenbescherming.nl)
Nu het bijna 31 december is, geven we u graag nog een aantal tips voor het oudjaar zelf.

• Laat uw hond op oudejaarsavond ruim voor middernacht uit. Zorg overdag voor een flinke wandeling in een rustig recreatiegebied, waar geen knallen te horen zijn.

• Houd uw hond in de dagen rond de jaarwisseling aangelijnd zodat de hond niet uit paniek kan wegvluchten bij het horen van een harde knal. Kies daarbij voor een goed zittend tuig om ‘loswringen’ en het opvangen van klappen op enkel de hals te voorkomen.

• Vermijd groepjes mensen die mogelijk vuurwerk bij zich kunnen hebben.

• Houd op oudejaarsavond uw hond binnen en sluit ramen en gordijnen. Zorg daarbij voor afleidend, maskerend geluid door de radio en/of tv aan te zetten. Een overheerlijk bot kan bij niet al te erg vuurwerk wat afleiding bieden.

• Laat honden die niet bang zijn niet samen met andere honden die bang zijn of bij mensen die zelf angst hebben voor vuurwerk. Honden kunnen dit gedrag overnemen, terwijl zij daarvoor niet angstig waren. Wanneer u zeker weet dat een niet-angstige hond het gedrag van de angstige hond niet overneemt, dan kan de angstige hond aan deze hond wel steun hebben.

• Laat uw hond niet alleen op oudejaarsavond. Blijf lekker thuis bij de hond en blijf rustig. De hond heeft zodoende de meeste steun aan u.

• Overweeg om de jaarwisseling bij vrienden, familie of in een recreatiewoning door te brengen, waar geen/nauwelijks vuurwerk wordt afgestoken en waar ook geen karbiet geschoten wordt op nieuwjaarsdag.
Is uw hond een enthousiast apporteerder of erg nieuwsgierig? Voorkom dan dat hij achter weggegooid vuurwerk aanrent of probeert het in zijn bek te nemen. Hierdoor zijn eerder al enkele zeer vervelende incidenten gebeurd.

We hopen dat u bovenstaande tips kunt gebruiken om het voor uw hond wat aangenamer te maken, zodat ook u samen met uw hond kunt genieten van een fijne avond.

Hond lijdt onder medicijngebruik met oud en nieuw (bron: www.hondenbescherming.nl)
Met het voor de deur staan van oud en nieuw breekt voor veel honden een angstige periode aan.

Honden met vuurwerkangst zijn ontzettend bang en kunnen bij het horen van een harde knal in paniek vluchten. Een
vervelende tijd!

Veel hondenbezitters willen er dan ook voor zorgen dat hun hond zo goed mogelijk de oudejaarsavond doorkomt. Niet zelden nemen de hondenbezitters dan hun toevlucht tot medicijnen om hun honden te kalmeren.

Helaas wordt door veel dierenartsen nog steeds een medicijn voorgeschreven met als werkzame stof acepromazine. Er zijn sterke vermoedens dat dit medicijn de geluidsgevoeligheid vergroot, terwijl het dier zijn angst niet meer kan uiten omdat het medicijn de spieren verslapt.

Het medicijn is bijvoorbeeld bekend onder de merknaam ‘Vetranquil’. Hondenbezitters denken vaak dat het fantastisch werkt omdat ze niets aan hun hond meer zien. Wanneer de geluidsgevoeligheid door het medicijn wordt vergroot, lijdt de hond echter wel degelijk. Terwijl hij dit niet kan uiten’, aldus woordvoerder Just de Wit van de Hondenbescherming.

‘Bijzonder hondonvriendelijk!’

In het Tijdschrift voor Diergeneeskunde van november 2010 staat een onderzoek vermeld onder een groot aantal dierenartsen. Hieruit is gebleken dat van de dierenartsen die medicatie adviseren bijna een kwart nog altijd acepromazine voorschrijft bij vuurwerkangst.

Indien u als hondenbezitter dit middel krijgt voorgeschreven, weiger dit dan resoluut. Indien medicijngebruik nodig is overleg dan met uw dierenarts over alternatieve medicijnen.

Nog meer info: http://www.daphorst.nl/vuurwerkangsthonden.html